FTN_0263

Palladium jest jedną z lepiej wyposażonych sal widowiskowo-koncertowych w Polsce. Znakomita lokalizacja, ciekawe wnętrza oraz bardzo dobre wyposażenie nagłośnieniowe i oświetleniowe sprawiają, że odbywające się tu imprezy maja niepowtarzalny charakter. Jest to idealne miejsce do organizowania dużych koncertów artystów polskich jak i zagranicznych, eventów, spotkań biznesowych, przedstawień teatralnych, imprez integracyjnych oraz okolicznościowych.

Działając od 2005 roku Palladium jako sala widowiskowa trwale wpisało się na kulturalną mapę stolicy. W Palladium odbywały się najistotniejsze dla Warszawy imprezy i wydarzenia, m.in. Warszawski Festiwal Filmowy, Jazz Jamboree, Blues Rock Jazz Warsaw Festiwal. W Palladium gościliśmy takie gwiazdy jak: The Cinematic Orchestra, Busta Rhymes, Magic Malik Quintet, Kosheen, Ultra Orange & Emmanuelle, Bernardo Sassetti, Julia Roma, Zbigniew Namyslowski Quintet, Richard Galliano & Gary Burton, Hanna Banaszak, Olga Voichenko, Zap Mama, Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra, Arturo Sandoval, Matt Dusk, Ada Zaryan, Level 42, Joe Bonamasa i wielu innych. Koncerty zorganizowane w tym miejscu przyciągają publiczność z całej Polski i nie tylko.

Palladium to nie tylko znane i popularne miejsce, gdzie od lat organizowane są najważniejsze koncerty w Warszawie. Palladium, to również scena teatralna, która ruszyła w lutym 2011 roku ! Teatr jest poszerzeniem naszej oferty kulturalnej o prezentację spektakli teatralnych przy zachowaniu dotychczasowego profilu działalności koncertowej.

Więcej informacji na stronie Palladium

Organizacja koncertów

Palladium jest jedną z największych Scen Koncertowych w stolicy.

Palladium to 1550 m2 gustownie przygotowanej przestrzeni idealnie dopasowanej do potrzeb wszelkiego rodzaju wydarzeń. Powierzchnia sali widowiskowej to 578 m2 dających nieograniczone możliwości adaptacyjne i swobodę przy planowaniu imprezy. Przy ustawieniu teatralnym sala pomieści 640 miejsc na widowni stanowiąc jedną z największych powierzchni widowiskowych w Warszawie. Widownia posiada również balkon, z którego jest bardzo dobry widok na scenę. Ustawienie koncertowe pozwala na przyjęcie 1500 gości. W ustawieniu bankietowym złożonym z 10-osobowych stołów sala ugości 250 osób.

Palladium jest wyposażone w najnowocześniejszy sprzęt nagłośnieniowy i oświetleniowy. Dzięki temu, jest to idealne miejsce do organizowania dużych koncertów światowej sławy wykonawców takich jak: Busta Rhymes, Marcus Miller Band, The Cinematic Orchestra, Skye (Morchiba), Level 42, Richard Burton, Gov`t Mule, Richard Bona, UK, Tomasz Stańko, Madredeus, Jose Stone, Emir Kusturica, Kosheen i wielu innych.

Wynajem koncerty:

Mariusz Pluta
Dyrektor ds. artystycznych

email: pluta@hybrydy.com.pl

Organizacja eventów

Palladium jest jedną z największych przestrzeni dedykowanej do organizacji imprez zamkniętych w stolicy.

Palladium to 1550 m2 gustownie przygotowanej przestrzeni idealnie dopasowanej do potrzeb wszelkiego rodzaju wydarzeń, wyposażonej w najnowocześniejszy sprzęt nagłośnieniowy i oświetleniowy. Powierzchnia sali widowiskowej to 578 m2 dających nieograniczone możliwości adaptacyjne i swobodę przy planowaniu imprezy. Przy ustawieniu teatralnym sala pomieści 640 miejsc na widowni stanowiąc jedną z największych powierzchni widowiskowych w Warszawie. Widownia posiada również balkon, z którego jest bardzo dobry widok na scenę. Ustawienie koncertowe pozwala na przyjęcie 1500 gości. W ustawieniu bankietowym złożonym z 10-osobowych stołów sala ugości 250 osób.

W Palladium odbywają się najistotniejsze dla Warszawy imprezy i wydarzenia, m.in. Warszawski Festiwal Filmowy, Jazz Jamboree, Blues Rock Jazz Warsaw Festiwal, Era Jazzu. Tutaj miały miejsce realizacje produkcji filmowych i telewizyjnych takich jak np.: „Showtime”, „Bałtroczyk na żywo”, czy „You can Dance”.

Palladium stale gości światowej sławy wykonawców takich jak: Busta Rhymes, Marcus Miller Band, The Cinematic Orchestra, Skye (Morchiba), Level 42, Richard Burton, Gov`t Mule, Richard Bona, UK, Tomasz Stańko, Madredeus, Jose Stone, Emir Kusturica, Kosheen i wielu innych.

W Palladium realizowane są najważniejsze wydarzenia z życia politycznego kraju, takie jak wręczenie nagród im. Grzegorza I Wielkiego Św. Pamięci Prezydentowi Lechowi Kaczyńskiemu i Zgromadzenie Obywatelskie z udziałem obecnego premiera Wielkiej Brytanii – Davida Camerona i premiera Czech – Miroslava Topolanka.

Więcej szczegółów na stronie Działu Organizacji Imprez

Wynajem – imprezy zamknięte:

Bartłomiej Błaszczyk
Dyrektor ds. PR & Event Marketing

email: b.blaszczyk@hybrydy.com.pl

Teatr Palladium

Palladium to nie tylko Scena Koncertowa! Od lutego 2011 roku, to również Scena Teatralna.

Teatr Palladium, dzieki 620 miejscom na widowni, jest pod tym względem jednym z największych teatrów w Warszawie i największym prywatnym teatrem w Polsce.

Naszym celem jest poszerzenie oferty kulturalnej Palladium – prezentacja ciekawych i artystycznie dobrze przygotowanych spektakli wyprodukowanych w całej Polsce. Chcemy warszawskim widzom stworzyć możliwość obejrzenia tego, co w Polsce interesujące i warte zobaczenia bez konieczności wyjazdu z miasta.

Na potrzeby poszerzonego profilu działalności uruchomiliśmy kasę biletową, czynną codziennie 7 dni w tygodniu w godzinach od 12.00 do 19.00. W naszej bileterii można kupić przez internet bilety na spektakle teatralne, koncerty w Palladium, Hybrydach, Proximie oraz na wszystkie inne wydarzenia organizowane przez Fundację UV.

Formuła teatru impresaryjnego pozwala nam na dużą różnorodność prezentowanych spektakli. Idealna lokalizacja w samym Centrum (ul. Złota 9), doskonały dojazd (stacja Metro Centrum, 14 linii autobusowych) oraz bliskość ogólnodostępnych parkingów pod PKiN są dużym atutem Palladium.

Szczegółowy repertuar znajdziesz na stronie Palladium

Historia Palladium

1935
Kino Palladium wzniesione zostało przy ulicy Złotej 7/9 w Warszawie, w latach 1935-27, według projektu Edwarda Ebera z inicjatywy włoskiej Assicurazioni Generali Trieste (Spółki Akcyjnej Powszechnej Asekuracji w Trieście). Gmach ma sześć pięter. Na górnych mieściły się mieszkania, na dole zaś - sala kinowa, teatrzyk, lokale (m .in. Bar na Antresoli) i kluby.
1935
1944
W czasie Powstania Warszawskiego dzięki operatorom filmowym pod kierunkiem Antoniego Bohdziewicza „Wiktora" wyświetlono trzy części filmu Warszawa walczy, reportażu ukazującego walki w stolicy w formie Powstańczej Kroniki Fimowej. Tą nieocenioną pracą dokumentacyjną, Polowi Sprawozdawcy Wojenni Biura Informacji i Propagandy KG AK wyświetlają wojsku i ludności cywilnej własnie w kinie Palladium. Pierwszy pokaz Powstańczej Kroniki Filmowej odbywa się w niedzielę, 13 sierpnia 1944. Kino Palladium, w czasach Powstania było ostoją niezależnej myśli, sprawdzianem ludzkich postaw. To tu wyświetlano na prędce montowane kroniki z bieżących wydarzeń, tu odbywały się przedstawienia i spotkania ludzi kultury. Oczywiście, wszystko na miarę możliwości okupacyjnej rzeczywistości.
1944
lata 40
Po wojnie ponownie uruchomiono kino Palladium, a w miejsce wcześniejszych klubów powstał klub studencki Hybrydy. Kino funkcjonowało do końca lat 90. XX wieku. Podczas okupacji hitlerowskiej Niemcy zmienili jego nazwę na Helgoland. Kino przestało być wtedy dostępne dla Polaków; mieli prawo wstępu jedynie do teatrzyku, którego repertuar od tego czasu był na bardzo niskim poziomie. Józef Dąbrowa-Sierzputowski pisał: Z dawnej, przedwojennej publiczności została tylko garstka. (...) Inteligencja miała zastrzeżenia natury moralnej co do korzystania z teatrów.
lata 40
lata 2000
Ostatecznie kino zostało zamknięte ok. 2000 roku. Budynek został w 2006 r. przejęty przez Fundację na rzecz Studentów i Absolwentów Uniwersytetu Warszawskiego "Universitatis Varsoviensis", która pragnie przywrócić dawny blask budynkowi przy Złotej.
lata 2000