Fundacja Universitatis Varsoviensis

Środa 11 maj 2022, godz. 19:00, Teatr Palladium

Celem koncertu jest  przybliżenie postaci znanego pisarza i publicysty dwudziestolecia międzywojennego i emigracji powojennej – Józefa Mackiewicza. Wydarzenie będzie okazją na przedstawienie jego osoby jako piewcy współpracy ponadnarodowej w ramach idei І Rzeczypospolitej.

Sejm RP zdecydował, że bieżący rok jest rokiem Józefa Mackiewicza.

W 120-lecie urodzin wybitnego pisarza pragniemy podkreślić wielkość jego dorobku, jako wytrwale wspierającego idee: niepodległości Polski, wolności i przyjaznego współistnienia narodów Europy Środkowo-Wschodniej. Znany z  niezłomnego oporu przeciwko komunizmowi, oraz piewcy uniwersalnych wartości prozy.

Pragniemy też upamiętnić jego jako absolwenta Uniwersytetu Warszawskiego.

Relacja z koncertu

Wstęp na koncert jest wolny po pobraniu darmowych wejściówek dostępnych na:
 www.mlodzidlapolski.pl,
 www.palladium.pl,
www.fundacjauv.org.pl,
goout.net

Transmisja online
www.fundacjauv.org.pl
www.facebook.com/MlodziDlaPolski
www.facebook.com/niepodlegla
www.youtube.com

Do udziału w koncercie zaprosiliśmy Orkiestrę Kameralną Capella Bydgostiensis pod dyrekcją Mykola Diadiura z Ukrainy oraz laureata II nagrody XVI Międzynarodowego Konkursu im. Fryderyka Chopina – pianistę litewskiego pochodzenia Lukasa Geniušasa.

Zaprezentowane zostaną utwory Myroslava Skoryka, Mieczysława Karłowicza, Fryderyka Chopina, artystów reprezentujących współpracę państw Trójmorza.

Mackiewicz opublikował osiem powieści, tom nowel, trzy książki publicystyczne, kilka broszur i dwa tomy wspomnień.

Jego najważniejsze książki są powieściami. Uprawiał literaturę opartą na wiedzy historycznej, posługiwał się źródłami, dokumentami, relacjami naocznych świadków, wspomnieniami. Nie był typowym pisarzem historycznym, gdyż tematy, które podejmował, wiązały się w rozmaity sposób z jego własną biografią i biografiami znanych mu ludzi. Jako pisarz chciał być po prostu wiarygodnym świadkiem historii, w której uczestniczył. Swego świadectwa nie ograniczał jednak tylko do własnej wiedzy i pamięci. Wychowany na literaturze XIX wieku, wierzył, że jej zadaniem jest także przekazywanie wiedzy o świecie.

W ćwierć wieku po śmierci postać Mackiewicza nadal budzi emocje. Mackiewicz miał zawsze bardzo wielu przeciwników. Tępili go w podobnym stopniu liberałowie co konserwatyści, narodowcy tak samo jak komuniści.

To dlatego, że Mackiewicz obnażał nieprawdziwość powszechnie przyjętej wizji historii. Pokazywał całą jej złożoność, wielowątkowość, trudności w przyznaniu komuś racji.

Niektórzy uważają go za jednego z największych polskich prozaików XX wieku. Jego zwolennicy cenią go za antykomunizm, za ostry język, za przywiązanie do prawdy.

Od 2002 roku przyznawana jest w Warszawie nagroda literacka imienia Józefa Mackiewicza, opatrzona ulubioną dewizą pisarza: „Jedynie prawda jest ciekawa”.

Repertuar koncertu:

1. Myroslav Skoryk – Melodia

2. Mieczysław Karłowicz  – Serenada na orkiestrę smyczkową op. 2

3. Fryderyk Chopin – II koncert fortepianowy f-moll

Prowadzący koncert: Agnieszka Zaręba

Organizator: Stowarzyszenie Młodzi dla Polski

Współorganizator: Biuro Programu Niepodległa

Partnerzy: Fundacja „Universitatis Varsoviensis”, Samorząd Studentów Uniwersytetu Warszawskiego,

Patroni medialni: Polskie Radio RDC, Radio Wnet, Uniwerek TV

Serdecznie zapraszamy na nasze wydarzenie

Wywiad w Radiu WNET:

Wywiad w TV Republika: