Fundacja Universitatis Varsoviensis

Niezmiernie nam miło poinformować, że do III etapu XVIII Konkursu Chopinowskiego zakwalifikowało się 6 polskich pianistów. W III etapie wystąpią: Piotr Alexewicz, Mateusz Krzyżowski, Jakub Kuszlik, Szymon Nehring, Kamil Pacholec, Andrzej Wierciński. Talent dwóch wybitnych, młodych pianistów: Mateusza Krzyżowskiego i Andrzeja Wiercińskiego mogliśmy podziwiać podczas wrześniowych recitali chopinowskich „Chopin był z UW” organizowanych przez Fundację Universitatis Varsoviensis w Auditorium Maximum Uniwersytetu Warszawskiego. W 2019 roku w naszym cyklu wystąpił również Kamil Pacholec. Szymon Nehring dwukrotnie wystąpił w wydarzeniach organizowanych przez Fundację UV. Na scenie Palladium, po raz pierwszy w maju 2018 roku podczas koncertu „Chopin był z UW” upamiętniającego dwusetną rocznicę inauguracji nauczania na Uniwersytecie Warszawskim. Następnie w 2020 roku podczas koncertu symfonicznego upamiętniającego 80. rocznicę powstania Getta w Warszawie. Cieszymy się, że mogliśmy gościć pianistów, którzy reprezentują bardzo wysoki poziom artystyczny i są doceniani na całym świecie. Życzymy dalszych sukcesów!